3,00 €
100 g 0,30 €
500g 1,50 €
1 kg 3,00 €

Ak hľadáte sýte a veľmi zdravé jedlo, ktoré oživí váš jedálniček a obsahuje ľahko stráviteľné proteíny, celý rad ďalších cenných vitamínov i zdraviu prospešných látok, vyskúšajte si pripraviť fazuľu adzuki.

Je ľahšie stráviteľná, má príjemne sladkastú chuť, predovšetkým v Japonsku patrí spolu so sójou k najobľúbenejším pokrmom, a to najmä pre jej pozitívny vplyv na činnosť ľadvín. V tejto krajine sú ľadviny považované za centrum životnej energie.

Adzuki je potrebné namáčať minimálne 8 hodín. Následne je nutné adzuki variť cca 45 minút. Penu netreba zbierať a soľte určite až po uvarení. Po uvarení má ľahko svetlejšiu farbu do fialova a nerozpadáva sa.

Adzuki sa často nazýva fazuľa, ale o fazuľu nejde, je skôr bližšie príbuzná mungu. Pochádza z Ázie, kde sa pestovala už pred rokom 1000 pr. n. l. V Číne a v Japonsku sa používa predovšetkým na prípravu sladkých pokrmov. Typickým príkladom je sladký krém mochi. Z namočených fazúľ potom robia horúci nápoj, ktorý sa podobá čaju. V Japonsku je adzuki druhou najobľúbenejšou strukovinou po sóji.

Využitie:

  • príloha - uvarené adzuki premiešajte s restovanou cibuľkou a cesnakom, ďalej s bylinkami a kyslou smotanou
  • šalát - uvarené a vychladnuté adzuki skvele chutí s čerstvou zeleninou
  • polievka - pri varení stačí k adzuki pridať zeleninu, napríklad mrkvu alebo cibuľu, a na konci dochutiť
  • rizoto s fazuľou adzuki - pozrite sa na recept, ktorý sme pre vás pripravili
  • zeleninová zmes - k restovanej cibuli, mrkvy a kapusty pridajte uvarené adzuki s trochou vody, ochuťte paprikou a rascou, môžete tiež použiť umeocot a rastlinnú smotanu
  • karbonátky (fašírky) - nastrúhanú a restovanú mrkvu a cibuľu zmiešame s cesnakom, vajíčkom, varenou quinou a varenými fazuľami, všetko rozmixujeme, dosolíme, vytvoríme karbonátky a dáme ich piecť na 30 minút na 200 stupňov
  • na sladko - uvarte si ryžu, pri varení adzuki pridajte ku posledným 5 minútam hrozienka, potom pridajte do hrnca jablká na kocky a varte do mäkka, do pekáča vložte vrstvu ryže a zmesi s adzuki, pečte pri 190 ° C asi 10 minút
  • koláč - predchádzajúcu varenú zmes fazule, jabĺk a hrozienok rozmixujte, zahustíte v prípade potreby a môžete potierať napríklad pšenový korpus, nechajte 2 hodiny stuhnúť.

Krajina pôvodu: Čína

Glykemický index 35
100 g obsahuje v priemere
  Energia 347 kcal / 1453 kJ
  Tuky 1.2 g
  z toho nasýtené mastné kyseliny 0.4 g
  Sacharidy 62.6 g
  z toho cukry 6.6 g
  Vláknina 16.3 g
  Bielkoviny 23.9 g
  Soľ 0.04 g
Čítať viac
Materiál

Draslík (1260 mg), Horčík (152 mg), Vápnik (133 mg), Vitamín B1 (0.6 mg), Vitamín B2 (0.2 mg)

Draslík
Horčík
Vápnik
Vitamín B1
Vitamín B2
Čítať viac

Komentáre

comments powered by Disqus
0