5,00 €
100 g 0,50 €

V skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu mrlík. Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín sa vzácne vyvážený podiel aminokyselín.Quinoa je prirodzene bezlepková, ľahko stráviteľná a má vysoký obsah bielkovín.

Mrlík má v porovnaní s obilninami vyšší obsah bielkovým (15 – 18 %) a priaznivé zloženie aminokyselín. Vyšší je hlavne obsah lzyínu, histidínu, metionínu a cysteínu. Mrlík podobne ako amarant neobsahuje lepok. Obsah škrobu je porovnateľný s obilninami ( cca 60 %). Inkovia nazývajú quin matkou obilia (aj keď v skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu merlíku). Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín sa vzácne vyváženým podielom aminokyselín.

Quinoa je prirodzene bezlepková, ľahko stráviteľná a má vysoký obsah bielkovín.

Príprava: Quinou prepláchneme studenou vodou a varíme podobne ako ryžu. Necelé 2 hrnčeky vody a 1 hrnček quinoa privedieme k varu a varíme 15 - 20 min “na skus“ podobne ako cestoviny al dente.

Použitie: Quinoa používame ako prílohu namiesto ryže či zemiakov, ako základ sýtych šalátov a závarku do polievok, ak príprave sladkých kaší a nákypov.

Krajina pôvodu: Bolívia

100 g obsahuje v priemere
  Energia 374 kcal / 1565 kJ
  Tuky 5.8 g
  Sacharidy 68.9 g
  Bielkoviny 13.1 g
Čítať viac

Komentáre

comments powered by Disqus
0