5,00 €
100 g 0,50 €
500 g 2,50 €

Cirok je jednou z najdlhšie pestovanou obilninou. Je tiež jednou z mála obilnín, ktoré neobsahujú lepok (glutén). Cirok sa vo väčšej miere pestoval vo 20.rokoch minulého storočia, v súčasnosti však bolo nahradené masovejšie používanú kukuričnou múkou.
Cirok je prirodzene bezlepková plodina a je vhodný pre bezlepkovú diétu. Je niekedy prezývaný aj ako "pšenica celiatikov".

Cirok je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny. Ďalej potom minerálnych látok ako horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, selén, zinok a vitamíny B.


Čiroková múka je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny a zostávajú v nej zachované prirodzené antioxidanty. Má neutrálnu chuť, čo čirokové múku predurčuje k širokému užiť ako na sladké aj na slané pečenie. Je tiež vhodná na pečenie chleba a pečiva. Pri experimentovaní s touto múkou by malo by byť použité max. 30% z celkového obsahu múky.

Energia 1 516 kJ / 358 kcal
  tuky 3,10 g
        - z toho nasýtené mastné kyseliny 2,70 g
  sacharidy 70,00 g
        - z toho cukry 2,50 g
  vláknina 3,50 g
  bielkoviny 10,00 g
  soľ 0,40 g
Čítať viac

Komentáre

comments powered by Disqus
0